Depressie

DEPRESSIE OVERWINNEN MET EEN HOLISTISCHE AANPAK

1 op de 5 mensen heeft ooit in zijn leven te maken gehad met een depressie. Misschien ken je wel iemand die op dit moment kampt met een depressie? Tijdens een depressie heeft je brein controle over jou in plaats van andersom. Je hersenen zijn niet in staat om effectief te reageren op interne en externe stressoren. Dit heeft niet alleen invloed op je stemming, maar op je hele lichaam. Het verstoort je slaapritme, waardoor ook andere lichaamsritmen uit balans raken.


Symptomen van depressie

Naast een sombere stemming en duidelijk minder interesse of plezier in (bijna) alle activiteiten, zijn ook de volgende lichamelijke symptomen mogelijk:

  • Een verminderde eetlust of juist een toegenomen eetlust

  • Slapeloosheid of teveel slapen

  • Moeite hebben met concentreren

  • Niet tegen de aanwezigheid van andere mensen kunnen

  • Rusteloosheid

  • Geremd voelen in je uitingen

  • Grote vermoeidheid


    Wanneer ben je depressief?

Het woord depressief wordt tegenwoordig al heel snel gebruikt. Wanneer we ons somber of verdrietig voelen, zeggen we vaak al dat we depressief zijn. Er is echter wel een verschil hiertussen. Het is normaal dat je stemmingen wisselen gedurende de dag, maar bij een depressie blijft het gevoel van neerslachtigheid, hulpeloosheid en hopeloosheid hangen en verlies je interesse in alles om je heen. Dagelijkse activiteiten worden zwaar, overweldigend en vermoeiend. Veel mensen zeggen dan ook dat het grootste probleem nog niet eens de depressieve gevoelens zijn, maar de immense vermoeidheid die ermee gepaard gaat, waardoor zelfs een kleine taak al teveel kan worden. Het is een neerwaartse spiraal, omdat vermoeidheid weer zorgt voor een zwaardere depressie.

De hersenen

De hersenen een grote rol bij al deze lichamelijke klachten. Bij depressieve mensen zijn de werking van de cortex singulari anterior, de amygdala en de hypothalamus verstoord. De eerste speelt een rol bij negatieve emoties en empathie, de amygdala is verantwoordelijk voor emoties en responsen op nieuwe situatie en de laatste is betrokken bij bijvoorbeeld eetlust. Samen zorgen zij ervoor dat een depressierespons kan ontstaan.

Maar jij bént niet je brein. Zodra je dat gaat realiseren, kun je controle nemen over je hersenen en invloed uitoefenen op de chemische processen in je zenuwstelsel en zelfs genetische activiteit actief herprogrammeren. Wanneer je vastgelopen delen van je hersenen weer in beweging zet, kun je na een tijdje de hersenen weer terugbrengen naar een natuurlijk evenwicht. Daarbij kan een holistische benadering helpen. Hierbij kan een acces barsessie zeker verlichting geven. Kijk gerust onder 'mijn aanbod'.


Een ziekte of gedragspatroon?

Je kan depressief worden na aanleiding van een gebeurtenis of meerdere gebeurtenissen. Stel je hebt een moeizame jeugd gehad, waarbij stress en angst dagelijks aanwezig waren, dan is de kans groter dat je depressief wordt. Maar ook na een echtscheiding, een stressvolle baan of sociaal isolement kan iemand depressieve gevoelens ontwikkelen. Op dat moment is het iets vrij normaals, waarbij je lichaam je vertelt dat je iets moet veranderen in je leven of dat je de tijd moet nemen om iets te verwerken. Maar het kan ook uit de hand lopen, en uitgroeien tot een chronische depressie waar je niet meer uit lijkt te komen. Dat betekent niet dat we het direct een ziekte hoeven te noemen. Zeker bij milde tot matige depressie doen we er goed aan om het als een gedragspatroon te beschrijven. Daarmee geven we aan dat we zelf in staat zijn en ook de verantwoordelijkheid nemen om deze disbalans te herstellen. Bij zware depressies kan intensieve therapie wel baat hebben. We stippelen samen een traject uit van verschillende sessies die bij jouw behoeften passen.


Externe oorzaken, depressierespons en gewoonte

Een externe oorzaak, zoals te veel werkstress, een moeizame relatie, financiële moeilijkheden,…kan je alleen depressief maken als je op een bepaalde manier reageert. Het is niet zo dat wanneer je moeilijke dingen meemaakt in het leven dat je automatisch depressief wordt. Mensen die depressief zijn, hebben een bepaalde response op externe factoren, waarbij ze zichzelf naar beneden halen. Daarbij denken ze heel zwart - wit. Alles of niets. Ik ben niet goed genoeg. Alles is mijn fout. Ik kan helemaal niks. Niets helpt. Ik ben waardeloos. Etc.


Wanneer je deze depressierespons als kind al aanleert, heb je het gevoel dat deze gedachten en gevoelens de werkelijkheid zijn. Depressie wordt in dit geval een gewoonte. Doordat dezelfde respons zich keer op keer herhaalt, wordt deze telkens versterkt. Op dat moment is er geen externe oorzaak meer nodig om iemand depressief te maken. Je voelt je continu depressief.

Het probleem is vaak dat depressieve mensen zo depressief zijn, dat ze ook niet meer open staan voor beslissingen die je misschien kunnen helpen. Vaak stellen ze zich passief op en voelen ze zich compleet hopeloos. Depressieve mensen blijven vaak te lang in een ongezonde situatie hangen. Heb jij de neiging tot depressieve gevoelens? Wees hier dan bewust van en probeer problemen sneller en directer aan te pakken.

Een holistische aanpak

Uiteindelijk vraagt het overwinnen van depressie om een combinatie van innerlijk en uiterlijk werk: veranderen wat je denkt en voelt én veranderingen in je gedrag.

Het probleem van medicatie is dat het niet het diepere probleem aanpakt. Daardoor blijf je vaak afhankelijk van medicijnen. Een ander nadeel is dat medicijnen op den duur hun werking verliezen, waardoor je oneindig lang je dosis zou moeten verhogen.

Gelukkig zijn milde tot matige depressies goed te behandelen op een meer holistische manier. Hierbij wordt naar zowel je innerlijke wereld gekeken als naar de uiterlijke wereld.

Een depressie kun je niet overwinnen, door je aandacht alleen naar binnen te richten. Uiteindelijk gaat het erom dat je je ware zelf durft te laten zien aan de buitenwereld. Het vraagt dus om zowel een verandering in je gedachten en gevoelspatronen, als in je gedragspatronen.

Om depressie te kunnen overwinnen zal je je leven op veel verschillende niveaus heel bewust anders moeten indelen. Iedereen voelt zich beter bij een goede nachtrust, lichaamsbeweging, gezonde voeding, goede relaties en bevredigend werk.


Daarnaast zal je ook actief moeten werken aan het trainen van je depressierespons. Je zult bewust moeten worden van foutieve, niet-helpende overtuigingen over jezelf. Dit is niet makkelijk, maar ook niet onmogelijk. Je moet je brein actief leren om anders te reageren. Door in mogelijkheden te denken en elke dag kleine stapjes te zetten. Wanneer je stap voor stap jezelf nieuwe overtuigingen en responsen aanleert, zullen er nieuwe neuronen worden gevormd in je hersenen. Hierdoor ga je steeds sneller herkennen wat wel en niet goed voor je is. Je wordt weer actief en neemt het heft in eigen handen.

In plaats van te blijven hangen in je depressieve patronen, kun je ervoor kiezen iets nieuws te leren. Iets om je hersenen uit te dagen en om in beweging te komen. Er worden dan nieuwe neurale netwerken aangemaakt, waardoor je je automatisch ook beter gaat voelen.

Depressie kan er voor zorgen dat je je machteloos voelt. Maar dit is slechts een illusie. Je kunt je gedrag en gedachtepatronen weer in beweging brengen en zelf de leiding nemen. Meditatie kan je helpen om het innerlijke gevecht stop te zetten en contact te maken met je ware zelf. Je ware zelf zal nooit depressief zijn en is nooit depressief geweest.


Voor meer info, steeds welkom!

Hartegroet,

Sofia Ercolani – holistische therapie

Vorige
Vorige

Hoe trek jij je dromen aan?

Volgende
Volgende

Wat doet massage voor lichaam en geest?